Mitä verkkokoulutustuottaja tekee?

Julkaistu: 03.01.2024

Sanaristikkosana verkkokoulutustuottaja herättää usein kysymyksiä. Mitä se sellainen oikein tekee? Miksi sitä tarvitaan?

Otetaan aluksi kurkistus musiikin puolelle.

Yhtye X on tekemässä uutta levyä ja sen haluttaisiin toimivan edellistäkin paremmin. Vanha hyväksi osoittautunut tyyli kyllä toimii, mutta jotain uutta haluttaisiin mukaan. Basistin serkut ovat ilmaisseet vahvasti halunsa taustalaulajiksi ja kosketinsoittaja hankkinut kasan uusia soittimia. Löytyisikö näistä ratkaisu? Voi olla, mutta epäilen. Ennen kuin bändi hajoaa näkemyseroihin, joku heistä saakin loistavan idean palkata tuottajan. Yhtyeen jäsenet ja manageri pohtivat yhdessä tuttuja ja tuntemattomia tuottajia ja päättävät pitää muutaman kanssa palaverin. Onkin kiinnostavaa keskustella kahvin äärellä näkemyksistä bändin tulevaisuuden suhteen ja etenkin ajatuksista tulevan äänitteen tiimoilta. Mitä tuottajalla voisi olla siihen annettavaa? Löytyykö keskusteluissa luottamusta osapuolten välille? Alkaako jo konkreettisia ideoita sinkoilla? Onko tuottajalla juuri tähän sopivia konsepteja tarjota? Kuinka tästä konkreettisesti eteenpäin?

Mielestäni yhtäläisyydet tuottajien välillä musiikissa ja verkkokoulutuksessa ovat melko selvät. Tuottajilla on tietenkin eroja, kuka on enemmän mukana suunnittelussa, kuka tuotannossa ja kuka luottaa tiettyihin alihankkijoihin, tai on tottunut tekemään pitkälti yhteistyössä asiakkaan luottohenkilöiden kanssa. Näitä pohtiessa alkaa malli ja toimintatapa syntyä ja uusi verkkokurssi hahmottua.

Itse olen verkkokoulutuksia tuottaessa mukana eniten ideoinnista ja suunnittelusta tuotantovaiheeseen asti. Aluksi usein pohditaan kuinka kaikki tavoitteet ja sisällöt saataisiin paketoitua mahdollisimman hyvään muotoon budjetin antamissa raameissa. Mitä kannattaa kenenkin tehdä? Mitä teillä osataan hyvin ja ehditään tehdä? Mitä taas meillä?

Usein oma työ painottuu myös videoiden tuotantoon. Mistä kannattaa tehdä video ja kuinka se tukee verkkokoulutusta? Eikö se ole hirvittävän kallista? Onko siitä mitään hyötyä?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtimalla voidaan päästä hyvän yhteistyön alkuun. Jos sinä tarvitset apua verkkokoulutustuotannon koukeroissa, niin ota yhteyttä niin jutellaan.

mika@mika